Welke factoren bepalen mijn maximale hypotheek?

Hoe dit alles per saldo voor individuele huiseigenaren uitpakt komend jaar, kan flink verschillen. Er zijn namelijk veel variabelen die een rol spelen bij het bepalen van de maximale hypotheek. We noemen hieronder de vijf belangrijkste factoren.

    • Loonstijging: wie komend jaar een inkomensstijging geniet, kan zich een hogere maximale hypotheek veroorloven.

    • Rentevaste periode: bij een rentevaste periode van 10 jaar vast of langer geldt de marktrente van de hypotheek bij het bepalen van de financieringsruimte; zet je de rente korter dan 10 jaar vast dan geldt een relatief hoge ’toetsrente’ van 5 procent.

    • Energielabel: voor woningen met een energielabel C of hoger gelden ruimere leennormen. Bij energielabel C en D kan tot 5.000 euro extra geleend worden, bij energielabel A++++ gaat het om 40.000 euro tot 50.000 euro extra hypotheek

    • Alleenstaande: de leennormen voor alleenstaanden worden versoepeld

    • Studieschuld: de maximale hypotheek wordt standaard verlaagd, als er een studieschuld is. Wie vanaf volgend jaar echter tussentijds extra aflost op de studieschuld, krijgt een lagere afslag voor de maximale hypotheek.

(Bron: Businessinsider)

Ben jij van plan om in 2024 een woning te kopen en wil je weten wat jouw maximale hypotheek dan is? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs Che of Ferdinand.