Heb jij een nieuwe woning op het oog?

De verhuisregeling is een van de voorwaarden binnen je hypotheek. Niet iedere hypotheek is dus verhuisbaar. Vind je dit belangrijk, let hier dan goed op bij het afsluiten van de hypotheek. Bijna alle geldverstrekkers bieden de meeneemregeling of verhuisregeling tegenwoordig aan, omdat er gewoon veel vraag naar is en het kan een voordelige en handige optie zijn, ten opzichte van het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij een verhuizing. Zeker wanneer de rente die je nu betaald een stuk lager is dan de rente voor  nieuwe hypotheken.

Verzekeringen en polissen voor sparen en beleggen blijven gewoon doorlopen, mits deze deel zijn van de hypotheekovereenkomst, of hieraan gekoppeld zijn.

De meeneemregeling of verhuisregeling is geen garantie dat je hypotheek altijd onveranderd meegenomen kan gaan worden. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Ook aan de meeneemregeling of verhuisregeling zitten wel een aantal haken en ogen. Bijvoorbeeld als je inkomen gedaald is. Ook bij gebruik van de meeneemregeling of verhuisregeling moet de hypotheekverstrekker opnieuw toetsen of je aan alle voorwaarden voldoet. Is je inkomen gedaald, dan is de kans dus aanwezig dat je je hypotheek niet mee mag nemen naar een nieuwe woning.

Als je Nationale Hypotheekgarantie hebt, en je verhuist naar een woning die meer waard is dan de NHG-grens , dan kun je de hypotheek niet meenemen onder deze condities. Je nieuwe woning voldoet dan namelijk niet aan de NHG-normen. Er kan om deze reden dan een opslag komen op je huidige rente.  Of, in sommige gevallen kan het zijn dat het geheel niet mogelijk is om je hypotheek mee te nemen. Dit hangt af van de voorwaarden van je geldverstrekker. 

De verhuisregeling heeft de volgende voordelen:

  • Je hypotheekvoorwaarden blijven ongewijzigd. Je kunt dus ook je lage hypotheekrente meenemen naar nieuw huis. De lage rente blijft gelden voor de resterende rentevaste periode. Heb je nog een aantal jaar over, dan lopen die jaren gewoon naadloos door.
  • De verhuisregeling is ideaal voor sommige spaarhypotheken met een hoge rente, waarbij de hypotheekrente gekoppeld is aan de spaarrente. Als de hypotheekrente hoog blijft, blijft de spaarrente ook hoog. Deze hypotheekrente meenemen kan toch voordelig, omdat je dan bij een hoge rente ook een dezelfde hoge rentevergoeding ontvangt op je opgebouwde waarde in je spaarpolis. Deze 2 rentes (de rente die je betaald over je hypotheekschuld en de rente die je ontvangt bij een spaarhypotheek op je spaarpolis), zijn namelijk aan elkaar gekoppeld.
  • Je kunt ook je lopende polissen, rekeningen en verzekeringen, die te maken hebben met je hypotheek, meenemen naar je nieuwe hypotheek. Ook deze vallen dus onder de verhuisregeling.
  • Je betaalt geen kosten voor een nieuwe hypotheek. De verhuisregeling kent deze  kosten gelukkig niet.

Het grootste voordeel is uiteraard je hypotheekrente meeverhuizen. Hierdoor zul je niet voor grote verrassingen komen te staan met betrekking tot je maandlasten. 

Wil jij meer informatie of gebruik maken van de verhuisregeling? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs Ché of Ferdinand.