Doorstromers zetten ruim 2 ton in om nieuw huis te kopen

Het verschil tussen de gemiddelde hypotheeksom en de marktwaarde kwam in mei uit op 211.000 euro. “Het hoogste bedrag ooit”, meldt HDN. Gemiddeld leenden de kopers nog 363.000 euro voor een nieuw huis waar ze 574.000 euro voor moesten betalen. “Nu de huizenprijzen al enkele maanden fors stijgen, zien we ook het belang van overwaarde toenemen bij de financiering van de nieuwe woning.” Doorstromers hoeven dan minder te lenen. In mei zijn in totaal 37.500 hypotheken aangevraagd. Een stijging van 20 procent vergeleken met een jaar eerder. De bulk van de aanvragen was daadwerkelijk bedoeld voor de aanschaf van een nieuw huis. “De kopersmarkt is met circa 23.500 aanvragen terug op het niveau van 2021” (HDN).

Ben jij van plan om een woning te gaan kopen? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs Ferdinand of Ché voor advies.